One of the most known alsacian dishes, Steamed potatoes with bibalaska - a
kind of cream mixed with herbs and garlic - with a twist! For this recipe, I
decided to use sweet potates and fry them in a light tempura batter. In the
bibalaskas mix, I decided to add some rosmary and candied lemon zests for a
fresher note. It's super simple and fast to make, do give it a try for your
next dinner!
Un des plats alsaciens les plus connus, des pommes de terre vapeur
accompagnées de fromage blanc à l'ail et aux herbes, mais légèrement
revisité! Pour cette recette, j'ai décidé de frire des patates douces
façon tempura et d'ajouter du romarin et des zestes de citron confits au
bibalaskas. Facile et rapide à faire, le menu idéal pour un diner de
semaine!
Ingredients for 2
SWEET POTATO TEMPURA
1 large sweet potato
Potato starch
120g all purpose flour
250ml chilled sparkling water
1 egg
BIBALASKAS
200g cream cheese or bibalaskas
half a clove of garlic
fresh rosmary
candied lemon zests or regular zests
salt
pepper
Peel and cut the sweet potato into cubes. Lightly dust with potato starch.
In a mixing bowl, combine the beaten egg and flour without mixing it too
hard : there should be some lumps. Add the chilled sparkling water and mix
gently.
Coat the sweet potato cubes with the batter. Heat some plain oil in a fryer
and fry at 180°C until the batter turns golden brown.
In a bowl, mix the bibalaskas with one table spoon of chopped fresh rosmary
leaves, the minced garlic, salt, pepper and a small teaspoon of candied
lemon zests.
Ingrédients pour 2
TEMPURAS DE PATATE DOUCE
1 grande patate douce
Maïzena
120g de farine
250ml d'eau gazeuse bien froide
1 œuf
BIBALASKAS
200g de fromage blanc ou bibalaskas
une demi gousse d'ail hachée
une cuillère à café de romarin frais haché
une demi cuillère à café de zestes de citron confit
sel
poivre
Peler et découper la patate douce en cubes. Saupoudrer de Maïzena.
Dans un grand bol, mélanger l'œuf et la farine en laissant des
grumeaux. Verser l'eau gazeuse froide et mélanger doucement.
Plonger les cubes de patate douce dans la pâte et les faire frire dans
une friteuse à 180°C jusqu'à ce que la panure devienne dorée.
Dans un bol, mélanger le bibalaskas avec le romarin, l'ail haché, le sel,
le poivre et les zestes de citron confit, ou à défaut des zestes de citron
simples.
BON APPETIT ^^
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and if you try this recipe at home, share it with the hashtag
#Maxcecuisine!
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