The best leek soup EVER



OK, with such a title, I ought to live up to expectations! More seriously, this is how I like to make the most heart warming, velvety, delicious leek soup, or should I say leek, onions and celery soup.

Ok, avec un titre pareil, j'ai intérêt à faire mes preuves! Plus sérieusement, voici ma recette pour la plus réconfortante, délicieuse et veloutée des soupes au poireau!




Ingredients  for 2

Butter
A leek
2 onions
1 clove of garlic
half a celery root
2 cloves
2 bayleaves
A glass of white wine
1 liter of chicken or vegetable stock
pepper


Peel and slice all the veggies. Remove the green parts of the leek and keep them for another purpose.

In a pan, heat the butter and let the vegetable cook for 20 minutes on medium-low heat while stirring. A light coloration is what you're after.

Deglaze the pan with the white wine and let the alcohol evaporate. Add in the chicken stock, the bay leaves and the cloves. Let cook for another 15 minutes on medium heat.

Remove the leaves and cloves. Blend well.

Serve in a bowl with a few drops of olive oils, grated cheese and crispy onions.


Ingrédients pour 2

Beurre
un poireau
2 oignons
1 gousse d'ail
1/2 céleri boule
1 verre de vin blanc
1 litre de bouillon de poule
2 clous de girofle
2 feuilles de laurier
poivre


Peler et couper tous les légumes en petits morceaux.

Dans une casserole, faire fondre le beurre et ajouter les légumes. Cuire à feu moyen pendant une vingtaine de minutes en remuant constamment jusqu'à ce que les légumes soient fondants et légèrement colorés.

Déglacer au vin blanc et verser le bouillon de poule. Cuire encore 15 minutes, retirer le laurier et la girofle puis bien mixer.

Déguster chaud avec du fromage râpé et quelques gouttes d'huile d'olive.






BON APPETIT ^^
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